Erti Syukur banyak cara


Di hari Jumaat yang mulia ini, yang mana disifatkan atau sinonimnya sebgai penghulu segala hari ini, the king of the day, stylobrader ingin meluahkan atau berkongsi konsep syukur dalam erti hidup seseorang hamba itu.

Syukur atau the feel of grateful to the creator, Maha pencipta kita. Yang boleh diertikan sebagai apakah rasa syukur itu? Tuhan YME adalah yang menciptakan kita dan telah memberi kita semuanya, berbagai macam hal dalam kehidupan termasuk hidup .

Bila mana bercakap erti hidup, tidak perlulah lihat jauh di luar diri anda sendiri. Sudah mencukupi sekiranya anda sendiri melihat dalam diri anda sendiri. Katakan pada diri anda, AKU PERLU BERSYUKUR AKU MASIH BERNAFAS DI MUKA BUMI ALLAH INI. 

Itu adalah aspek pertama yang perlu difikirkan dan jangan risau aspek yang lain akan menyusur kemudian.
Nikmat yang Allah beri memang tidak terhitung jumlahnya. Nikmat iman, nikmat Islam, nikmat kesempurnaan anggota badan yang cukup sifatnya membolehkan kita bergerak dan melakukan apa sahaja perbuatan mengikut fungsi masing.

Stylobrader rasa, setakat ini sahaja dulu, nanti stylobrader akan teruskan penulisan erti syukur dalam hidup ini. Jage diri kaum muslim dan muslimat sekalian.

-Stylobrader-

No comments:

Post a Comment